Моят личен и професионален живот

2019-09-29

Нови използвания на TREE план за изпълнение в MySQL 8.0.18

Както писах през Юни (виж Формат на план за изпълнение TREE в MySQL 8.0.16) нов формат на план за изпълнение беше въведен - TREE. Това беше представяне на операциите предприети от оптимизатора за задоволяването на заявка в форма с отстъпи като дърво. Новия формат беше определен като експериментален, затова чаках да видя как ще се развие в следващите версии. Е, миналия Петък докато разглеждах наръчника забелязах, че е обновен за две нови възможности идващи в MySQL 8.0.18:
  • HASH съединения ще бъдат видими само в TREE формат. Намирам това за странно, защото бихте очаквали да видите тази операция без значение от формата на плана, така че се надявам да бъде разширено в бъдеще.
  • EXPLAIN ANALYZE всъщност ще изпълнява заявката и ще дава информация за времето на изпълнение. Ще включва също и допълнителна информация на база итератор относно това как оценката на оптимизатора се сравнява с действителното изпълнение.
Вече съм нетърпелив да пробвам новата версия, която предполагам ще бъде пусната някъде към средата на Октомври. Останете на линия, тъй като ще пиша за тези нови възможности когато пристигнат и имам възможност да си поиграя с тях.

Няма коментари: