Моят личен и професионален живот

2020-07-20

Излезе MySQL 8.0.21

В понеделник (13-и Юли) Оракъл пусна MySQL 8.0.21 сървър и свързани продукти, което е следващата версия по поддръжката от 8.0 сирите, която не съдържа много нови възможности за разработчици. Тези които забелязах са следните.

Нова JSON функция JSON_VALUE

Има нова, по стандарт SQL 2016 функция JSON_VALUE, която е същото като извикването на CAST(JSON_UNQUOTE( JSON_EXTRACT(json_doc, path) ) AS type). Тя прави кода по-кратък и ясен както и по-стандартен, но прекия ефект, е че опростява създаването на индекси по JSON полета премахвайки нуждата от създавани колони.

По-безопасна LOAD DATA LOCAL INFILE на клиенти

Проблема с тази команда беше, че сървъра може да поиска всеки файл (виж съображения за сигурност), затова сега има конфигурация load-data-local-dir, с която клиентите могат да определят какво е позволено. Надявам се, че поддръжка за командата вече ще бъде интегрирана в  Workbench, за да са по-бързи отдалечените зареждания на данни.

MySQL Shell

Вече има поддръжка за валидиране на JSON схема през X DevAPI с validation JSON обекта осигуряващо определена структура на документите създавани или обновявани в колекция. Вижте повече в статията JSON Schema Validation на X DevAPI Потребителско ръководство или в бележките към версията на Shell.

MySQL Workbench

Новата версия идва със синтактична поддръжка на различни езикови възможности на сървъри 8.0.19 и 8.0.20. Това оправя бъгове 98263 и 98266, които докладвах.

Разбира се има много нови възможности и подобрения, както и поправки на бъгове за които можете да прочетете в подробности в бележките към версията, а ако се интересувате само от основните неща тогава прегледайте статията в блога на MySQL сървър.

Няма коментари: